ANU BiH: Susreti mladih istraživača BiH iz STEM oblasti

 Susreti mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka (STEM) održani su 3. i 4. novembra 2023. godine u organizaciji Odjeljenja tehničkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke.

Jedan od glavnih ciljeva ovog skupa bio je uspostavljanje kontakata s mladim istraživačima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u STEM oblastima na univerzitetima i istraživačkim institucijama u svijetu.

Skup je prvenstveno bio namijenjen studentima doktorskih studija u STEM oblastima i mladim istraživačima koji su doktorirali u posljednjih pet godina, ali i svim zainteresiranim istraživačima, članovima akademske i naučne zajednice u Bosni i Hercegovini te predstavnicima bh. privrede.

Skup se sastojao iz tri dijela: dva pozivna predavanja koja su održali gospodin Namik Hrle, inostrani član ANUBiH, IBM Fellow, direktor IBM-ovih globalnih razvojnih timova iz područja baza podataka i umjetne inteligencije i direktor IBM-ove najveće razvojne laboratorije u Njemačkoj i Suad Krilašević, doktorand na Tehničkom univerzitetu u Delftu i predsjednik Asocijacije za napredak nauke i tehnologije u Bosni i Hercegovini.

U drugom dijelu skupa predstavljeno je 28 prezentacija istraživanja studenata III ciklusa i mladih istraživača koji su doktorirali u proteklih 5 godina. Naučni odbor skupa dodijelio novčane nagrade za najbolje prezentacije istraživanja.

Detaljnije na LINKU!

Share:

KLF Collaboration

K Long Facility

About PWA TUZLA

We are theoretical physicists at Faculty of Natural Sciences and Mathematics - University of Tuzla. Our group is a part of the Mainz - Tuzla - Zagreb Partial Wave Analysis collaboration.

As a part of the MTZ PWA, our results are "above the line" in PDG library.

Related sites

Physics Department >>
University of Tuzla >>
PMF Tuzla >>
Mainz-Tuzla-Zagreb PWA >>
PDG - Particle Data Group >>
MAID Mainz >>
GWU/SAID Washington >>
Bonn-Gatchina PWA >>
JPac Center Indiana Uni. >>
CLAS Phy. Database >>
JPac Center Indiana Uni. >>
ETA MAID 2018 >>
Jülich-Bonn-Washington Collaboration >>

Popular Posts